Image Alt
  /  News   /  PME SISTEM ZA UPRAVLJANJE ENERGETSKOM EFIKASNOŠĆU OBEZBJEĐUJE NAPREDAN PRISTUP POSLOVANJU

PME SISTEM ZA UPRAVLJANJE ENERGETSKOM EFIKASNOŠĆU OBEZBJEĐUJE NAPREDAN PRISTUP POSLOVANJU

“CASE STUDY” – USPJEŠAN PRIMJER IZ PRAKSE
TRŽNI CENTAR PLAZA MOSTAR

OPTIMIZACIJA POTROŠNJE UZ PME SISTEM

TRŽNI CENTAR PLAZA MOSTAR

TC Plaza je inovativan tržni centar koji predstavlja bitan segment u ekonomskom razvoju grada Mostara. Otvoren je na Bišću Polju, magistralna cesta M-17 u septembru 2020. godine. Prostire se na 14.000 m2 i izgrađen je po konceptu retail parka gdje svaka trgovina ima zaseban ulaz, uz to raspolaže bogatim sadržajem namjenjenim posjetiteljima kao i najvećim trgom u Mostaru.
Uspješno poslovanje tržnog centra zahtjeva strategijsku organizaciju rada, upravljanje resursima, kao i standardizaciju svojih poslovnih procesa.
Uspješno i kvalitetno poslovanje kao i profitabilnost tržnog centra ogleda se u efikasnom upravljanju resursima, njihovoj iskoristivosti i optimizaciji troškova tržnog centra i njegovih zakupaca. Kompanija MIBO Komunikacije uspješno je implementirala PME (Power Monitoring Expert) i time unaprijedila energetsku efikasnost tržnog centra Plaza u Mostaru.

PROFIL KLIJENT Organizacija: Tržni centar Plaza
Industrija: Trgovina
Lokacija: Mostar, BIH
Partner: MIBO Komunikacije d.o.o Sarajevo
Tehnologija: Schneider Electric

“Implementacijom PME sistema za upravljanje energetskom efikasnošću imamo kontrolu nad našim poslovnim procesima što dovodi do optimizacije potrošnje resursa i uspješnog poslovanja nas i naših zakupaca. ”
Mirsad Ćatić, direktor Tržnog centra Plaza

IZAZOV

Uprava tržnog centra Plaza je prvobitno htjela dijagnosticirati faktore potrošnje, iste reducirati i unaprijediti svoje poslovanje kroz energetsku efikasnost, a da se istovremeno zadrži kvalitet usluge tržnog centra. Izazov u poslovanju TC Plaza se ogledao u visokim troškovima klimatizacije objekta, utvrđivanju energetskog profila svakog zakupca, uspostavi sub- billing sistema i automatizaciji obračuna troškova i električne toplotne energije. Primarni poslovni cilj tržnog centra Plaza je bio prepoznati nedostatke u poslovanju, procese kojima je neophodan monitoring na što profitabilniji i kvalitetniji način, a da se u isto vrijeme zadrži kvalitetna usluga. Ciljevi TC Plaza su bili: pouzdan sistem upravljanja energetskom efikasnošću, svođenje potrošnje na minimum sa rezultatom značajne uštede neobnovljivih izvora energije i aktivno učešće u očuvanju okoline.

RJEŠENJE

Vodeća platforma za ocjenu energetske efikasnosti na globalnom nivou je Power Monitoring Expert (PME). Platforma se sastoji iz tri segmenta: Softversko jezgro, komunikacijska infrastruktura i mjerni uređaji. Prvi korak u praćenju energetske efikasnosti u tržnom centru smo načinili uspostavom sistema za objektivno mjerenje performansi. Implementacijom PME rješenja naša kompanija je postigla mjerenje udjela utrošenih energenata po korisniku odnosno zakupcu tržnog centra Plaza. Softversko jezgro je izgrađeno na HTML5 platformi u server-klijent arhitekturi. Sva mjerenja iz postrojenja se akviziraju i snimaju u SQL bazu podataka. Na osnovu tih podataka za bilo kojeg korisnika u mreži putem WEB preglednika je dostupan prikaz performansi u realnom vremenu, historijski pregled, kao i alati za poređenje. Ti alati su dashboardi, trendovi, alarmi i izvještaji.

BENEFITI

Implementacijom rješenja PME naš klijent je postigao efekat energetske efikasnosti, što je u konačnici rezultiralo smanjenjem troškova kako tržnog centra tako i njegovih zakupaca. Naša kompanije je omogućila našem klijentu optimalno korištenje HVAC-a i rasvjete, povećanu pouzdanost sistema, zagarantovanu tačnost podataka, automatiziran billing sistem te smanjenje količine otpadne energije i emisije CO2 kao i kontinuirano       unaprijeđenje energetske efikasnosti u skladu sa standardom ISO 50001. Energetska efikasnosti osigurava jednostavnu, pouzdanu, besprijekornu kontrolu nad potrošnjom kao i pravovremenu reakciju u slučaju neusklađenosti i prekomjerne potrošnje. Pored toga, rješenjem PME naši klijenti smanjuju rizik uslijed povećanja cijene energenata te doprinosi uslovima rada objekta kao i zaštiti okoline. Svi poslovni aspekti tržnog centra su zadovoljeni, u skladu sa ISO standardom. Uspostavom energetske efikasnosti tržni centar daje na važnosti svojim zakupcima tako što i njihove troškove reducira i omogućava preusmjerenje finansijskih resursa u ostale segmente poslovanja u cilju kvalitetnog i uspješnog poslovanja.

KLJUČNE PREDNOSTI

  • Optimizacija troškova
  • Automatizacija poslovnih procesa
  • Pouzdanost PME sistema
  • U skladu sa standardom ISO 50001
  • Uvid u performanse u realnom vremenu, analiza i praćenje potrošnje
  • Jednostavno i profesionalno upravljanje potrošnjom
  • Briga o okolini i kvaliteti života