Image Alt
  /  News   /  MOTOTRBO™ POVEĆAVA PRODUKTIVNOST I SIGURNOST RUDARA ZA EFIKASNIJE OPERACIJE U RUDNIKU MRKOG UGLJA U BOSNI I HERCEGOVINI

MOTOTRBO™ POVEĆAVA PRODUKTIVNOST I SIGURNOST RUDARA ZA EFIKASNIJE OPERACIJE U RUDNIKU MRKOG UGLJA U BOSNI I HERCEGOVINI

“CASE STUDY” – USPJEŠAN PRIMJER IZ PRAKSE
POVEĆANA PRODUTIVNOST I OČUVANJE ŽIVOTA RUDARA UZ POMOĆ MOTOTRBO™ CAPACITY PLUS

DOSTUPNA, POUZDANA I JASNA GLASOVNA KOMUNIKACIJA ZA RUDARE I RUKOVAOCE TEŠKIH STROJEVA SA DIGITALNIM MOTOTRBO™ CAPACITY PLUS

RUDNIK MRKOG UGLJA BANOVIĆI

Rudnik mrkog uglja Banovići je kompanija sa zavidnim ugledom u zemlji i inostranstvu , koja se bavi proizvodnjom, oplemenjivanjem (preradom) i prodajom uglja.  RMU Banovići važan je pokretač općine Banovići jer rudnik uglja proizvodi preko 1.500.000 tona odvojenog uglja.
Raspolaže sa dva površinska kopa i jedan podzemni rudnik, sa specijalnim jedinicama koje se brinu o željezničkom transportu, razdvajanju i pripremama za izvoz uglja, upošljavajući ukupno skoro 3000 zaposlenih.  
MIBO Komunikacije d.o.o. Sarajevo, specijalisti za dvosmjerne komunikacione tehnologije sa iskustvom od preko 20 godina, pružili su prijeko potrebno rješenje za RMU Banovići. Instalirali su MOTOTRBO ™ profesionalnu dvosmjernu digitalnu radio mrežu tipa Capacity Plus. Takva mreža pruža veći kapacitet za pozive i besprijekornu glasovnu komunikaciju na cijelom području rudnika uglja kako bi se korisnici zaštitili i poboljšala reakcija na incidente.

PROFIL KLIJENTA Organizacija: RMU Banovići
Industrija:      Rudarstvo
Lokacija: Banovići, Bosna i Hercegovina
Partner: MIBO Komunikacije d.o.o. Sarajevo
Motorola Solutions proizvodi:  
– SLR5500 i DR3000 repetitori uvezani u MOTOTRBO™ Capacity Plus
– DM4000e & DP4000e serije   Fiksne / Mobilne / ručne radio stanice

“Uvođenjem digitalnog radio sistema MOTOTRBO Capacity Plus u našu firmu dobili smo niz prednosti. Pored boljeg kvaliteta zvuka te bolje pokrivenosti , dodatni kapacitet omogućava svim grupama neometani razgovor, tako da je naš sistem uvijek dostupan i raspoloživ.”
Minela Čergić – Džamkić, inžinjer za informatičke i komunikacione sisteme

IZAZOV

Rudnik uglja Banovići godišnje proizvede preko 1.500.000 tona uglja. Prije uvođenja novog sistema koristili su analogni dvosmjerni analogni radio sistem na frekvencijama 66 do 88 MHz. Tehnologija je bila stara, stanice glomazne i definisane grupe u ključnim trenucima su bile zauzete za razgovor. Uz to, područje pokrivenosti signalom predstavljalo je veliki problem, s mnoštvom nedostataka u prostiranju signala identificiranih u cijelom području rudnika. Zagušenja su bila izazov a dostupnost loša, pa su korisnici često morali smišljati različite načine kako prenijeti poruke. Takođe, glomazne radio stanice bilo je teško pronaći i njima upravljati. Pouzdana pokrivenost na svim lokacijama bila je stoga apsolutna potreba. Uz komunikacije koja je ključna za osiguravanje efikasnosti operacija i koordinaciju odgovora u slučaju nužde, bilo je potrebno novo komunikacijsko rješenje. Važna činjenica je da se operacije u rudniku uglja Banovići odvijaju u bučnom okruženju koje zahtijeva izdržljiv i pouzdan pribor za radio uređaje.

RJEŠENJE

Sarađujući sa dugogodišnjim Motorola partnerom, MIBO Komunikacije d.o.o. Sarajevo, RMU Banovići su zamijenili postojeći analogni sistem sa MOTOTRBO™ Capacity plus digitalnim radio sistemom. Zbogvelikog broja grupa za razgovor i ogromne količine saobraćaja, uvođenje Capacity Plus sistema je bio pun pogodak. Za postizanje većeg kapaciteta, naš partner je uvezao dva repetitora DR3000 / SLR5500 u Capacity Plus sistem,   pri tom isporučujući dvostruko veći kapacitet od MOTOTRBO™ digitalnog konvencionalnog sistema. Sve organizacijske jedinice svakodnevno se  oslanjaju na MOTOTRBO™ radio stanice, od rudara, službi održavanja, osiguranja do željezničkog transporta, pa čak i administrativnih radnika. Rudari koriste više od 100 DM / DP4000 serije dvosmjernih digitalnih radio stanica. Većina radio uređaja su sa IP67 stepenom zaštite, otporni su na prodor prašine i vlage i podnose padove i udare povezane sa upotrebom u zahtjevnom industrijskom okruženju.

BENEFITI

Uz Capacity Plus, inženjeri, rudari, operativno osoblje, timovi za održavanje, upravljanje i željeznicu sada imaju svoje zasebne grupe za razgovor, osiguravajući da svi mogu imati pristup glasovnoj komunikaciji kada treba, bez ometanja drugih grupa ili čekanja kada će kanal postati dostupan. MOTOTRBO TDMA tehnologija sa dva repetitora u Capacity Plus sistemu udvostručuje kapacitet, tako da RMU Banovići ima ukupno četiri kanala za razgovor, za veliki broj grupa i veliku količinu saobraćaja. Takođe, novi Capacity Plus sistem poboljšava efikasnost i produktivnost. Mogućnost eliminacije buke znatno poboljšava kvalitetu zvuka i jasnoću glasa, tako da se informacije i specifikacije posla mogu brzo proslijediti svim korisnicima bez rizika od nesporazuma.Troškovi također padaju u odnosu na stare analogne uređaje zbog poboljšane pouzdanosti i činjenice da se incidenti rješavaju brže kako bi se smanjilo vrijeme zastoja.

KLJUČNE PREDNOSTI

  • Dvostruki kapacitet sistema – 4 (četiri) kanala za razgovor, udvostručeni kapacitet u odnosu na MOTOTRBO digitalni konvencionalni sistem
  • Poboljšani kvalitet poziva – poništavanje šuma na slušalicama, poboljšana jasnoća glasa
  • Povećana produktivnost – specifikacije posla za grupe rudara istovremeno, uklanjajući potrebu za pojedinačnim pozivima
  • Smanjen zastoj – oštećeni uređaji se odmah zamjenjuju, tako da nijedan rudar nikada nije van stroja
  • Poboljšani odgovor na incidente – pomoć dolazi za nekoliko sekundi što može spasiti živote
  • Grupna komunikacija – za veću produktivnost na terenu